W skrócie
Przygotowanie tradycyjnego obiadu dla rodziny, składającego się z ziemniaków, mięsa i surówki, zajmuje niekiedy sporo czasu. Nie zawsze mamy też pewność, że wszystko się uda i będzie smakowało. Bywa, że mięso wychodzi twarde jak podeszwa, ziemniaki się rozgotowują, a najmłodsi grymaszą przy niesmacznej surówce. Dlatego dziś mam dla ciebie przepis na prosty obiad z robota: gulasz wieprzowy z puree ziemniaczanym i surówką z kapusty. Wystarczy tylko przygotować produkty, a resztą zajmie się robot kuchenny.
Gulasz – przepis na potrawę z robota kuchennego
Składniki na 4 porcje:
- 500 g polędwicy wieprzowej,
- 50 g przecieru pomidorowego,
- cebula,
- marchewka,
- łodyga selera naciowego,
- dwa ząbki czosnku,
- natka pietruszki,
- kostka rosołowa (najlepiej wołowa),
- dwie łyżki musztardy,
- dwie łyżki oleju.
Dodatkowo przyprawy:
- łyżeczka kminku,
- łyżeczka słodkiej papryki,
- szczypta ostrej papryki,
- liść laurowy,
- pół łyżeczki majeranku,
- sól i pieprz.
Jak przygotować gulasz z robota kuchennego?
- Najpierw wrzuciłam kminek do naczynia miksującego i mieliłam przez minutę.
- Dodałam czosnek, cebulę, przyprawy i rozdrabniałam przez pięć sekund.
- Wlałam olej i dusiłam całość pięć minut.
- Wrzuciłam mięso, koncentrat, musztardę, kostkę rosołową, szklankę wody i gotowałam 20 minut w 100 stopniach.
- Seler naciowy i marchewkę pokroiłam na plastry i dodałam do naczynia.
- Wymieszałam gulasz kopystką i gotowałam jeszcze godzinę.
Polecam także: Najprostszy chleb ziołowy z robota kuchennego
Puree z ziemniaków – przepis z robota
Składniki na 4 porcje:
- pół kilo ziemniaków,
- 200 ml mleka,
- łyżka masła,
- pół łyżeczki soli,
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej.
Jak przygotować puree z ziemniaków?
- Ziemniaki obrałam i pokroiłam na małe kawałki.
- Włożyłam ziemniaki do naczynia miksującego, dodałam mleko i sól. Gotowałam 20 minut w temperaturze 95 stopni.
- Przez otwór pokrywy dodałam masło i gałkę muszkatołową. Miksowałam całość przez 30 sekund.
Surówka z kapusty – przepis na roboty kuchenne
Składniki na 4 porcje:
- pół główki niedużej kapusty białej,
- pęczek koperku,
- łyżka soku z cytryny,
- łyżeczka cukru,
- łyżka oleju,
- szczypta soli.
Jak przygotować surówkę z kapusty?
- Kapustę pokroiłam na mniejsze części i umieściłam w naczyniu robota.
- Dodałam olej, cukier, sól, sok z cytryny i koperek. Rozdrabniałam przez 10 sekund.
- Wyjęłam surówkę z naczynia i przełożyłam do salaterki. Przed podaniem odczekałam pół godziny.
Pasta jajeczna z awokado
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?