Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Jak zrobić pyszne i szybkie pierniki na Boże Narodzenie 2020? Zobacz sprawdzone przepisy!

Anastazja Bezduszna
Pierniki
Pierniki Dr. Oetker
Pyszne pierniki na Boże Narodzenie. W czasie Świąt Bożego Narodzenia wszystkie potrawy powinny nie tylko dobrze smakować, ale również pięknie wyglądać, by stanowiły ozdobę świątecznego stołu. Zobacz prosty przepis na pierniki!

ZOBACZ TEŻ:

Jak zrobić pyszne pierniki? Zobacz przepisy!

Niektóre z deserów świątecznych musimy przygotować o wiele wcześniej, tak jak pierniki. Ciasto piernikowe zostało tak pomyślane, aby przetrwać długie podróże lądowe. Swoją trwałość zawdzięcza przyprawom korzennym, które wpływają na ich suchość i twardość. Dlatego pierniki wigilijne zwyczajowo robi się na początku grudnia. Upieczone wcześniej pierniki można dekorować razem z rodziną na różne sposoby tuż przed Wigilią. Lukier, orzechy, różnokolorowe posypki - pozwolą stworzyć magiczny deser, dla każdego inny.

ZOBACZ TEŻ:

Pierniki - PRZEPIS:

Składniki na około 80 sztuk pierniczków:

  • 500 g mąki,
  • 300 g miodu,
  • 200 g masła,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 40g przyprawy korzennej

Czytaj także: Żywe karpie w Kauflandzie i Carrefourze. Nie wszystkie sklepy wycofują się ze sprzedaży żywych ryb przed świętami

Sposób przygotowania:

Miód podgrzewamy na wolnym ogniu. Dodajemy do niego masło, stale mieszając. Jak masło się roztopi - odstawiamy je, by masa się przestudziła. Dodajemy mąkę pszenną, przyprawę korzenną i łyżeczkę sody oczyszczonej rozpuszczonej w trzech łyżkach miodu. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy je, by mocno się schłodziło (optymalny czas: 2 dni w lodówce). Ciasto rozwałkowujemy około 3 mm grubości. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Wykrajamy serduszka, choinki, dzwoneczki i inne kształty. Pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, około 12 minut.

Pierniki gwiazdki - PRZEPIS:

Składniki na gwiazdki piernikowe (w przybliżeniu 15 - 20 sztuk):

  • 300 dag mąki,
  • 15 g proszku do pieczenia ,
  • 50 g cukru pudru,
  • 15 g cukru waniliowego,
  • 1 jajko,
  • 150 g masła lub margaryny,
  • 5 łyżek dżemu brzoskwiniowego,
  • niskosłodzonego,
  • 2 łyżki cukru pudru (do posypania)

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy przesiany cukier puder, 4 łyżeczki cukru wanilinowego, 1 jajko, masło lub margarynę. Zagniatamy ciasto i wstawiamy do lodówki. Po 20 minutach rozwałkowujemy na grubość 3 mm. Wycinamy gwiazdki w trzech różnych wielkościach (tyle samo gwiazdek z każdej wielkości). Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ciastka układamy na blasze. I pieczemy około 10 minut przy temp. 180 stopni. Upieczone gwiazdki ostudzić. Następnie posmarować je dżemem (oprócz najmniejszych). Poskładać razem i posypać cukrem pudrem.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasztet z białej fasoli

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na poznan.naszemiasto.pl Nasze Miasto