MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 14
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Indeks glikemiczny awokado wynosi 10, a orzechów laskowych –...
fot. bhofack2/GettyImages.com

Słodycze dla cukrzyków? Tak! Wypróbuj przepisy na zdrowie i pyszne słodkości. Osoby z wysokim cukrem mogą jeść takie słodkie przekąski

Czekoladowy krem z awokado i orzechami laskowymi

Indeks glikemiczny awokado wynosi 10, a orzechów laskowych – 15. W wielu badaniach naukowych potwierdzono, że regularne spożywanie awokado reguluje stężenie cukru we krwi, a tym samym może zapobiegać rozwojowi cukrzycy typu 2. Natomiast orzechy laskowe są znakomitym źródłem magnezu, który korzystnie wpływa na funkcję układu nerwowego. Dodatkowo znajdziemy tam kwasy omega-3, które wspierają pracę układu sercowo-naczyniowego i odpornościowego. Jak przygotować krem do smarowania pieczywa?

Składniki:

- 1 dojrzałe awokado,
- 30 g orzechów laskowych,
- łyżka mleka,
- pół łyżeczki gorzkiego kakao,
- 1/3 łyżeczki erytrytolu lub ksylitolu.

Przygotowanie:

Orzechy laskowe obierz z łupinek i rozdrobnij przy pomocy moździerza lub blendera. Dodaj miękkie awokado, substancję słodzącą, mleko oraz kakao i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowany krem przechowuj w lodówce i spożyj w ciągu 2 tygodni.

Zobacz również

Nastolatka z promilami za kierownicą w Kielcach. Wpadła nocą

Nastolatka z promilami za kierownicą w Kielcach. Wpadła nocą

Sesje Rady Miasta Ostrowca Świętokrzyskiego w poniedziałek, 20 maja. Transmisja

NOWE
Sesje Rady Miasta Ostrowca Świętokrzyskiego w poniedziałek, 20 maja. Transmisja

Polecamy

Puszyste drożdżówki z truskawkami. Ten rarytas rozpływa się w ustach

Puszyste drożdżówki z truskawkami. Ten rarytas rozpływa się w ustach

Zdrowa i kolorowa sałatka z młodych ziemniaków. Najlepsza do grilla

Zdrowa i kolorowa sałatka z młodych ziemniaków. Najlepsza do grilla

Serial Tomb Raider od Amazon powstaje! Zobacz, co już wiemy na temat adaptacji

Serial Tomb Raider od Amazon powstaje! Zobacz, co już wiemy na temat adaptacji