MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Smażenie produktów w wysokiej temperaturze powoduje rozpad...
fot. Collab Media/Getty Images

Tak zepsujesz zdrowe jedzenie. Zobacz, czego z nim nie robić. Oto najgorsze pomysły na posiłki, których warto unikać w zdrowej diecie

Smażenie w wysokiej temperaturze. Czy smażona ryba jest zdrowa?

Smażenie produktów w wysokiej temperaturze powoduje rozpad najbardziej korzystnych związków, czyli zwłaszcza tych o charakterze antyoksydantów, a dodatkowo powstawanie szkodliwych związków. Dotyczy to nie tylko przyrządzanego jedzenia, ale też stosowanego tłuszczu.

Niezdrowe jest smażenie zwłaszcza tłustych ryb morskich, które są najbogatszym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3. Powoduje ich rozpad i utratę cennych wartości odżywczych. Badania dowodzą jasno, że spożywanie ryb w takiej postaci nie przyczynia się do zmniejszenia ryzyka rozwoju chorób metabolicznych, tak jak ma to miejsce w przypadku sięgania po nie w innej postaci.

Zobacz również

Blisko 400 uczniów SP-8 w Zielonej Górze zatańczyło belgijkę. To nowa tradycja szkoły

Blisko 400 uczniów SP-8 w Zielonej Górze zatańczyło belgijkę. To nowa tradycja szkoły

Dzień Otwarty w Zespole Szkół w Małkini Górnej

Dzień Otwarty w Zespole Szkół w Małkini Górnej

Polecamy

Jak skutecznie usunąć szkodniki z ogródka? Kilka skutecznych metod

Jak skutecznie usunąć szkodniki z ogródka? Kilka skutecznych metod

Znaczące odkrycia w Kowalewku i wspomnienia mieszkańców

Znaczące odkrycia w Kowalewku i wspomnienia mieszkańców

Najprostsze ciasto drożdżowe z truskawkami. Dodaj jeden składnik i będzie wilgotne

Najprostsze ciasto drożdżowe z truskawkami. Dodaj jeden składnik i będzie wilgotne